Görsel Dikkat Nedir? Nasıl Güçlendirilir?

Görsel dikkat ya da görsel algı, beynin, gözlerin gördüklerini anlamlandırma yeteneğini ifade eder. Bu, bir kişinin ne kadar net göründüğünü ifade eden görme keskinliği ile aynı değildir. Bir kişi keskin bir görme yetisine sahip olabilir ama yine de görsel algısal işlemede sorun yaşayabilir. Günümüzde bu sorun maalesef çocuklarda sıklıkla yaşanmaktadır. Bu nedenle de uzmanlar ebeveynlere görsel algı dikkat setleri ile çocuklara antrenman yaptırmayı şiddetle önermektedir. Çocuğunuzun hafıza becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak için evde kullanabileceğiniz çeşitli görsel hafıza etkinlikleri ve görevleri vardır. Bu etkinlikleri araştırmaya ve keşfetmeye başladığınızda, tüm çocukların beyinlerinin farklı bir düzeyde çalıştığını ve aktiviteyi çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlamanız gerekebileceğini unutmamanız gerekir. Uzmanlar tarafından çocuklar için özel olarak hazırlanan algı seti materyalleri, her yaş grubu için farklı farklıdır ve ürün satın alınırken mutlaka buna dikkat etmek gerekmektedir.


GÖRSEL DİKKAT NEDİR?

Söz konusu dikkat, belirli bir şeye odaklanabilme yeteneğini ifade eder. Kimi durumlarda çocukların sürekli dikkat etmesi ve bir süre odaklanmış olarak kalması gerekebilir. Bir kerede birden fazla şeye odaklanmanın gerektiği durumlar da yaşanabilir. İşte bunu da algı setleri aracılığı ile geliştirmek mümkündür. Görsel dikkat, geri kalanı filtreleyerek önemli görsel bilgileri hafızaya alma yeteneğidir. Peki görsel dikkat sıkıntısı nedir? Belirtileri nelerdir? Nelere neden olur? Çocuğunuz bir şeyleri gerçekten görmede sorun yaşıyorsa yani gözlüklere ihtiyacı varsa bu görsel dikkat ya da görsel işlemle aynı şey değildir. Görsel bozukluk şudur ve görsel dikkatle karıştırılmaması lazım.

· Şekil, harf veya sayıdaki farkları tanımamak

· Sürekli olarak şekilleri, harfleri veya sayıları yanlış yazmak

· Harfleri, rakamları veya kelimeleri sürekli olarak tekrarlamak

· Bir modelin tekrarlanması sırasında problem yaşanması

· Okuma ve / veya yazım zorluğu

· Sadece bir kısmı görülebilen bir nesneyi tanımlamakta zorluk

· Yürürken sık sık eşyalara çarpmak

Üstte belirtilen bu problemler göz bozukluğuna işarettir ve görsel dikkatle karıştırılmaması gerekmektedir. Görsel dikkat tamamen çocuğun algısıyla alakalı bir durumdur ve çeşitli aktivitelerle geliştirilebilir. Anne ve babalar ev içerisinde çocuklara dikkat setleri ile yardımcı olabilir. Evde, her gün biraz beyin eğitimi yaparak, görsel hafızayı ve dikkati geliştirmek mümkündür. Bu aktiviteler dikkat setleri ile eğlenceli bir oyun haline dönüştürülebilir. Bu şekilde çocuğun dikkati kesin bir şekilde etkinlikte olur. Dikkat setleri ile yaklaşık 15 dakika içinde iki veya üç etkinliği tamamlayabilmek mümkündür. Oyunları tüm bilişsel beceriler üzerinde çalışma yapmak olarak görmelisiniz. Bu nedenle, haftada birkaç kez görsel dikkat ve görsel işlem etkinlikleri yapmanız önemlidir. Böylece çocuğunuza ciddi anlamda katkıda bulunacağınıza emin olabilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.