Uzman Görüşleri
Uzman Görüşleri
Yrd. Doç. Dr. Ömer Akgül
Ruh Sağlığı Derneği Pedagojik Ürün İnceleme Komisyonu Başkanı
En değerli varlıklarımız olan sevgili çocuklarımızın doğuştan getirdikleri potansiyelleri keşfedip güçlendirmek her ilgili anne babanın en önemli sorumluluklarından birisidir. Çocuklarımızın doğuştan getirdikleri potansiyelleri fark etmek ve en üst düzeyde güçlendirmeleri için desteklemek çocuklarımızın bizler üzerindeki en önemli haklarından birisidir.
Çocuklarımızın doğuştan getirdikleri çeşitli potansiyeller vardır. Bunlardan en önemlisi de bilişsel potansiyellerdir. Bilişsel potansiyeller "çocuğun zihinsel gelişimi” açısından çok önemlidir. Bununla birlikte zihinsel gelişim çevresel koşullardan etkilenmektedir. Anne babalar çocuklarını ilgili uyaranlarla sık sık karşılaştırarak çocuklarının zihinsel becerilerini güçlendirebilirler. Zihinsel becerileri güçlenen çocuklar hem akademik hem sosyal hem de düşünsel hayatta daha başarılı olmaktadırlar.
Bilişsel gelişimi destekleyen pedagojik içerikli etkinlikleri çocuklar için uygulamak çocukların doğuştan getirdikleri potansiyelleri güçlendirir. Tam tersi bu tür uyarıcılarla karşılaşmayan çocuklar ise maalesef bilişsel becerilerinde potansiyelini kullanamadıkları için olası başarıların gerisinde kalırlar. Bu ise çocukların içlerinde bulunan cevherin israf olması demektir.
Pedagojik içerikli etkinlikler ders müfredatı olarak çocuklara sunulabilir. Lakin daha önemli bir fırsat daha vardır. Oyun… oyun çocukların en temel ihtiyaçlarından birisidir. Ve oyunla çocuklar daha kalıcı öğrenmeler sağlayabilmektedirler. Çünkü çocukların oyun esnasında elde edecekleri kazanımlar için herhangi bir direnç göstermedikleri bilinmektedir. Doğal bir öğrenme süreci işlemektedir. Bu sebepten oyun çocuk eğitiminde çok önemli fırsatlar sunar.
Tüm bu özet bilgilerden sonra çocuklarımızın zihinsel potansiyellerini en üst düzeyde geliştirebilmeleri için pedagojik kazanım sağlayan oyunlar anne babalar tarafından araştırılmalıdır. Ve çocuklar bu zengin içerikle karşılaştırılarak en etkili bir biçimde zihinsel süreçlerini güçlendirmelidir.
Ruh Sağlığı Derneği Pedagojik Ürün İnceleme Komisyonu olarak incelediğimiz Zekare smart eğitim setlerini çocukların zihinsel gelişimine olumlu katkılar sağlayacağı tespit ettiğimiz için bu ürünleri ailelere tavsiye ettik, ve üreticiye "pedagojik ürün sertifikası” verdik. Tesbitlerimizi aşağıda kamuoyu ile paylaştık:
İncelediğimiz Zekare eğitim setleri bireysel ve grup olarak oynanır. İnsanların zihinsel potansiyelini açığa çıkartmaya yardımcı olur. Zeka gelişimine katkı sağlar. Azim ve sabır gibi değerlerin kazanılmasında etkindir. Pedagojik olarak bu oyuncaklarla meşgul olan çocukların aşağıdaki becerilerinde yükselme görülür: Dikkat & konsantrasyon & odaklanma, algılama, şekil-uzay konumu algısı, şekil-zemin algısı, hareket zaman etüdü, el-göz koordinasyonu, muhakeme & mukayese, analitik düşünme & akıl yürütme, soyut düşünme, problem çözme, sınıflama & sıralama, tüme varım & tümden gelim, benzerlik görme & farklılık ayırma, parça-bütün ilişkilerini kurma, bütünleştirme & eşleştirme & tamamlama & ardışıklık, merak & keşif, mucitlik & üretkenlik & yaratıcılık, hedefe odaklanma, bağımsız iş yapabilme, ince motor hareketlerde pratiklik.
Son olarak: çocuklar fıtraten çok yetenekli bir cevher olarak dünyaya geliyorlar. Eğer anne babaları ve öğretmenleri onların bu yeteneklerini kaybetmeyecekleri imkanlar sunabilirlerse çocukların bu yetenekleri körelmeyecek ve daha başarılı olmaları için önleri açılacak. Bu tür zeka oyunlarının çocukların gelişimine katkısı olduğu gibi var olan potansiyellerini kaybetmemek adına da çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Uzm. Pedagog Zeynep Temizer Atalar
ZE KARE GÖRSEL-İŞİTSEL DİKKAT SETLERİ
Günümüz çocukları ve aileleri için en önemli gündem maddelerinden biri de teknoloji-çocuk ilişkisi. Birçok anne-baba, çocuklarını televizyon, tablet ya da telefon ekranından uzak tutmak isterken bunun yerine koyabilecekleri destekleyici materyal eksikliğini de hissedebiliyor. Peki, tablet vermeyelim ama ne yapalım? Şöyle bir etrafa bakınca anne-babanın kendine zaman ayırmak istediği her zaman diliminde, yemekte, alışverişte ya da benzer bir etkinlikte, yanlarında çocukları varsa eğer, o çocukların ellerinde de çoğunlukla bir teknolojik alet görmek mümkün. Aslında o an için susturucu özelliği bulunsa da giderek yaygınlaşan bu durumun çocuklarda faydadan çok zarara sebep olmaya başladığı çok açık. Ellerinde tablet ya da telefon olan çocukların, bir süre sonra etrafında olan bitene karşı duyarsızlaştığı, çevresindekilerle etkileşimi kesip daha çok kendi içlerine döndüklerini ve duygularını-düşüncelerini ifade etmekte giderek daha da zorlanmaya başladıklarını söylemek mümkün. Üstelik bu zararın, sadece sosyal ilişkiler için değil, dikkat dağınıklığı, konsantre olmakta ve problem çözmekte zorluk gibi başka yönlerden de kendini gösterdiğini söylemek mümkün olabilir.
İşte bu noktada, "Peki, ama ne yapalım?” sorusuna cevap olacak bir materyal olarak Ze Kare Görsel-İşitsel Dikkat Setleri’nden bahsetmek mümkün. Her yaş grubuna göre düzenlenmiş zengin içeriği, kolay deforme olmayacak materyal kalitesi ve çanta şeklinde dizayn edilmiş pratik taşıma konforu, kendine bu soruyu soran her anne-baba için kolaylık olarak değerlendirilebilir. Hem anne-baba-çocuk ilişkisinde bire-bir yapılan etkinliklerde zamanın daha kaliteli geçirilmesinde hem de çocuğun kendi başına yaparak keyif almasında etkili olacaktır.
Ze Kare Görsel-İşitsel Dikkat Setleri’nin kolaylıkla kullanılabileceği alanlardan biri olarak da eğitim kurumları olabileceğinden bahsetmek çok da yanlış olmayacaktır. Gerek okul öncesi dönemde, gerekse okul dönemindeki çocuklarda, görsel dikkat, özellikle alanda büyük bir eksikliği giderebilecek işitsel dikkat, parça-bütün ilişkisi kurma, el göz koordinasyonunu sağlama, problem çözme becerisi kazanma, akıl yürütme becerisi kazanma, algılama, ilişkilendirme, benzerlikler-farklılıklar üzerine düşünme, bağlantısal düşünme becerisi kazanma ve sınıflama-sıralama gibi birçok alanda destekleyici bir materyal olarak kullanılabilir.
Hem bir anne olarak hem de 15 yıla yakın bir süredir çeşitli okullarda ve kurumlarda görev almış biri olarak, Ze Kare Görsel-İşitsel Dikkat Setleri’nin, çocukların bireysel gelişimlerine ve grup içi etkileşimlerine büyük bir katkı sağladığını, bu alanda oldukça önemli bir eksikliği giderdiğini düşünmekteyim.
Halil İbrahim ÜNAL
Üstün Zekalılar Öğretmeni
ZEKARE
Günlük yaşamımızda ‘’dikkat’’ sözcüğünü ne kadar çok kullanırız?..
Bir uyaranın temel özelliklerini algılayıp, tanıyıp ayırt edecek ölçüde yoğunlaşma becerisine ‘’dikkat’’ diyoruz. Baktığımız nesne, dinlediğimiz müzik, tattığımız yiyecek, dokunduğumuz kitap ... Bunların hepsi birer uyarandır. Dikkat yaptığımız her etkinlikte önemli bir yer kaplar. Örneğin çocuğumuz kitaptaki etkinliğe dikkatlice bakmaz ise ne yapacağını anlayamaz. Sınavlarda soruları dikkatlice okumaz ise ne yapacağını anlayamaz. Çevrenizde duymuşsunuzdur biraz daha dikkatli olsa sınavdan yüksek notlar olacak diyen veli ve öğretmenlerimizi.
Dikkat yeni bilginin alınmasına yönelik bir hazırlıktır.
‘’ Zekare Eğitim Seti’’le görsel algı ve işitsel algının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu da çoğumuzda görsel dikkat ve işitsel dikkatinin oluşumu için önem arz etmektedir.
‘’Zekare Eğitim Seti’’ görsel algı sürecinin şekil algısı, şekil-zemin ayrımlaştırması, görsel bellek, göz-el eşgüdümü, görsel ayrımlaştırma gibi öğelerini geliştirecek alıştırmalardan oluşmuştur. İşitsel algı aktif dinleme, işitsel hafıza ve duyduğunu anlama gelişen beceriler arasındadır. Bu öğeler, hem genel kavram gelişiminin basamaklarından biridir hem de okula hazırlıkta önemli bir aşamadır.
‘’Zekare Eğitimi’’ çocuklarımızın görsel zekasını ve dikkat gelişimi açısından çok önemli bir çalışmadır.
Ebru Demirköz
Uzm. Psikolojik Danışman
Eğitimci
ZEKA, YETENEKLER VE YAPILABİLECEKLERLE ZEKA’re
Zeka kelimesinin ilk ve özgün hali bundan asırlar öncesine millattan önceye Aristo’ya kadar uzanır. Bu sözcük ilk olarak Aristo tarafından kullanılmış ve algı duyu, hafıza, mantık gibi düşünceye ait soyut süreçlerin adlandırılmasıyla türetilmiştir.
Zekayı tarif etmek denilince tek bir tariften bahsedemeyiz. Bununla ilgili birkaç öğe şunlardır: deneyden çıkarsama yapma, problem çözme, çevreye uyum gösterme, soyut düşünme, ilişkileri algılama, ustalıklı ve etkili davranma, daha kolay öğrenme ve var olan bilgileri kullanmayı örnek gösterebiliriz. Bir de bu belirtilenlere, zekanın akademik veya sosyal gibi farklı alanlarda görülebileceğini ve kültürden kültüre değişebileceği özelliklerini de ekleyebiliriz. Soyut fikir yada kavramlarla başa çıkabilme, öğrenme ve problem çözebilmenin ise zekanın temelinde yattığını belirtebiliriz.
Zeka aynı zamanda ölçülebilir olma özelliği ile bize yetenekleri tanımamıza imkan verirken bu yetenekler için yapılabilecekleri düşünme ve yardım etme fırsatını da sağlar. Özellikle okul öncesi dönem itibariyle beynin hızlı alma kapasitesi, zihnin geliştirilebilir olması ve ergenliğe kadar bu gelişimin devam etmesi çocuk gelişimi ve eğitiminde önemli bir yer tutmaktadır. Uzmanlarca halihazırda sorgulaması devam eden zeka doğuştan mı, çevreden mi sorusu tartışıladursun, biz nasıl geliştirebilir yada nasıl destekleyebiliriz kısmına yoğunlaşmalıyız derim. Yetenekler ve yeteneklerin keşfi sonrasında dikkat, kavrama, algı, ifade etme, probleme çözüm üretme, soyut düşünme, sayı bilgisi, dört işlem yapabilme gücü, görsel hareki koordinasyon, analiz-sentez, sezgisellik ve öğrenme hızı için yapılabilecekler pekçoktur.
Çalışmalarını gördüğüm, öncelikli olarak öğrencilerin dikkat ve hafızasını güçlendiren, işitsel hafıza tekniklerini geliştiren kendini kontrol etme, yanlışını düzeltme imkanı veren Zekare setleri hem meslektaşlarım hem eğitimciler hem de öğrenciler için uygun buldum. Çocukların kendi başlarına veya eğitimcileriyle birlikte çalışarak, keyif alarak öğrenme ortamını zenginleştirici hale getiren materyaller her zaman olmalıdır. Özellikle materyallerin hazırlanmasında yaş aralıklarının göz önüne alınması ve ihtiyacı karşılayacak materyaller olması önemlidir. Bir yaş aralığından sonra diğer yaş aralığıyla devam edebilmekse başka bir avantaj olarak karşımıza çıkmakta. İşitsel ve görsel zekanın geliştirilmesinde ve bu ihtiyacı en iyi karşılayacak olan Kontrol Yayıncılık’a başarılar dileyerek, eğitimci ve öğrencilere güzel birer kaynak olması dolayısıyla kutluyorum.
Mehmet Hilmi Eren
Uzman Psikolojik Danışman
(Bahçelievler RAM Müdürü)
Eğitim materyalleri egitimde niteliği artıran önemli bir unsurdur. Çocuklarımızın daha çok hayal kurmasını, icat çıkarmasını, eski köye yeni adetler getirmesini isteyen bir eğitimci olarak nitelikli bir eğitim materyali olarak kullandığım ve çocuklarda düşünme becerilerini geliştirdiğini düşündüğüm ZEKARE eğitim setlerini eğitsel açıdan faydalı buluyor sevdiklerime tavsiye ediyorum.
Hanefi Alper ALKAÇ
Özgün Eğitimciler Derneği Yön. Kur. Bşk
Okul Öncesi Öğretmeni Vildan AKSOY
Çocukların, algılama, dikkat-konsanstrasyon ve düşünme becerilerini en eğlenceli şekilde geliştiren eğitim aracı Zekare. Kullanımı o kadar kolay ki çocuklar, kendi kendilerine öğrenip, çözümü kontrol edebiliyorlar. Öğrencilerime göre Zekare "içi sürprizlerle dolu bir macera dünyası”. Bunu onlara söyleten unsurların başında bireysel rekabetten uzak, çok yönlü gelişim üzerine kurgulanmış olması geliyor. Öğrencilerimin, kısa zaman içerisinde temel düşünme becerilerinin çok daha ötesine geçip; analitik düşünme, matematiksel düşünme, mantıksal çıkarımda bulunma, mantık yürütme, analoji bulma gibi üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikleriyle zihinsel gelişim sürecindeki katkılarını defalarca deneyimledim. Zekare Görsel ve İşitsel Dikkat Setleri; çocuklara, profesyonelce hazırlanmış ucu açık deneyimler sunmakta, yeni bir şeyler denemesini sağlamakta ve sürekli yeni bir şeyler deneyip test etmesini sağlayarak çok büyük bir iş başarmaktadır.
Vildan Aksoy
Çocuk Geliştirici / Anasınıfı Öğretmeni
Zekare görsel eğitim seti kullandığım öğrencilerimde dikkat, konsantrasyon, odaklanma, akıl yürütme, sınıflama, sıralama ve problem çözme becerilerinde gelişme gördüm.
Ayrıca soyut düşünme becerilerinde yaşıtlarınıa oranla daha ileride olduklarını tespit ettim.
Zekare görsel eğitim seti kullanan ve kullanmayan gruplarımda düşünme becerilerinde önemli fark gördüm. Bu fark bana sınıf ortamında bu eğitim setini düzenli olarak kullanmak gerektiğini düşündürdü.