Hangi Sınıfta ve Yaşta Okuma Hızı Ne Olmalıdır?

Öğrenciler İçin Okuma Hızının Önemi

Öğrenciler uzun bir eğitim döneminden geçtiklerinden kendilerini okuma konusunda her gün geliştirmeleri gerekmektedir. Özellikle eğitim sistemimizde yer alan sınavlar sebebiyle, okuma hızı daha önemli hale gelmiştir. Sınavlarda yer alan paragraf soruları, özellikle zaman konusunda öğrencileri son derece sıkıntıya sokmaktadır. ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavlar sadece bilgi sınavı değil aynı zamanda bir zaman yarışı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hızlı okumak sadece okuyup geçme manasına gelmemelidir. Zira okurken okuduğunu anlamadıktan sonra okuduğun şeyin bir önemi yoktur. Önemli olan anlarken hızlı olabilmektir. Bunun için de yapılması gereken yegane şey düzenli olarak kitap okumaktır. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak kitap okuyan bireyler, okumayan bireylere göre son derece daha hızlı okuma yapmaktadırlar. Bu da kitap okuyan bireyleri sınavlarda da daha başarılı yapmaktadır.

Tek bir sorunun bile oldukça önemli olduğu ÖSYM sınavlarında, hızlı okumanın önemi daha net anlaşılabilmektedir. Zira tek soruyla bin kişiyi geride bırakma ihtimalinizin olduğu bir sınavda, başarılı olabilmek için hızlı bir şekilde okuma yapmak şarttır . Görsel dikkat seti ile çocuğun okuma hızı artar ve dikkati gelişir.


Hızlı Okuma Süreleri

Okuma hızları doğal olarak yaş grubuna bağlı şekilde değişkenlik göstermektedir. İlkokul birinci sınıf öğrencisinin dakikada okuması gereken kelime sayısı 50 – 60, ilkokul ikinci sınıf öğrencisinin dakikada okuması gereken kelime sayısı 70 – 80, ilkokul üçüncü sınıf öğrencisinin dakikada okuması gereken kelime sayısı 80 – 90, ilkokul dördüncü sınıf öğrencisinin dakikada okuması gereken kelime sayısı 90 – 100, ilkokul beşinci sınıf öğrencisinin dakikada okuması gereken kelime sayısı 110 – 120 kelimedir.


Hızlı Okumanın Faydaları

1.Hızlı okumak, zamandan kazanmaya ve daha kısa sürede daha çok bilgiyi hafızada depolamayı kolaylaştırır.

2.Hızlı okumak özellikle sınavlarda öğrencilere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Zamanın çok önemli olduğu sınavlarda hızlı okuma tekniği sayesinde, son derece hızlı bir biçimde soruların çözülmesi sağlanır.

3.Okumak insanın ufkunu genişleten bir aktivitedir. Okuma sayesinde kişinin hem bilgi birikimi hem de genel kültürü artar. Ayrıca okumak hayal gücünü geliştiren son derece önemli bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır.

4.Kitaplar kişinin kelime dağarcığını geliştirmektedir. Bu şekilde birey kendini daha kolay ifade edebilmektedir. Kitap okuyan bir kişi konuşma esnasında en iyi kelimeleri en doğru şekilde kullanarak karşısındaki kişiyi ikna da edebilmektedir. Kitap okumak aynı zamanda sosyal beceriler de kazandırmaktadır.

5.Kitap okumak kişinin algı kanallarını da tetiklemektedir. Kişinin algıları daha açık olduğundan etrafındaki olayları daha iyi kavrar ve daha hızlı öğrenir. Kitaplar sayesinde daha hızlı kavrayan birey, iş hayatında da daha başarılı bir birey olur.

6.Kitap okumak ayrıca kişinin stresini de azaltan bir etmendir. Kitap okuyan bir kişi adeta farklı diyarlara yolculuk edecektir. Oldukça güzel bir hobi olan kitap okumak, kişiyi oturduğu yerden bambaşka mekanlara götürür. Bu da hayal gücünü geliştiren muazzam bir etmendir.

7.Kitap okumak konuşma becerisini de geliştirmektedir. Konuşma becerisi herkeste olan bir şey değildir. Örneğin hiç kitap okumamış bir insanın kalabalığa hitap ederken zorlanacağı bir gerçektir. Kitap okuyan bir birey ise doğru kelimeleri seçerek hitabette bir problem yaşamayacaktır.

8.Kitap okumak kişinin genel kültürünü ve bilgi birikimini arttırdığından, kişi çevresinde daha saygın birisi olarak öne çıkmaktadır. Çevresinde daha saygın birisi olan birey, iş hayatında aile hayatında her zaman daha başarılı bir kişi olarak öne çıkmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.